Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Human Interest

Een bijzondere stal voor bijzondere koeien

Geplaatst op donderdag 27 april 2017 13:00
  • Ellen Krul en Jos Jeuken bij de stal. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Swifterbant - De bouw van de 'Roundhouse' van het biologisch dynamische landbouwbedrijf Gaos is rond, maar de prachtige Gasconnes koeien verlaten deze markante ronde stal binnenkort. Eind april vertrekken de meeste koeien naar hun zomerverblijf.

'In de zomer lopen ze in een natuurgebied van Natuurmonumenten, vlakbij Dorhout Mees,' vertelt Ellen Krul. 'In de winter komen ze thuis, waardoor de meeste koeien bij huis kunnen kalven.'

Hiërarchie

Wie regelmatig met de trein richting Lelystad reist, of graag door het landelijk gebied fietst heeft de ronde stal vast al opgemerkt. `Onze oude stal werd te klein,' vertelt Ellen. `We kregen land erbij en wilden meer koeien om in onze eigen mest te voorzien. Een ronde stal is ideaal omdat koeien in kuddes leven en een sterke hiërarchie kennen. Het zwarte schaap van de familie wordt in een ronde stal nooit in een hoekje gedreven.'

Open

Nog een opvallend element is dat de stal vrij open is en dat is belangrijk volgens Ellen, want het wordt al snel te warm in een gesloten stal. 'De toptemperatuur voor koeien is zo'n 5 graden, dus buiten is de beste plek. De stal geeft wel beschutting tegen regen.'

Sober ras

De koeien zijn van het ras Gasconnes, afkomstig uit de Pyreneeën. 'Het is een sober ras,' legt Ellen uit. 'Ze zijn gewend om de helft van het jaar hun eigen kostje te verzamelen in de bergen en in de winter blijven ze goed in conditie met hooi en kuilvoer. Ze worden groot op hooi en stro, de poldergrond is eigenlijk te rijk voor ze. De polder heeft namelijk een van de rijkste gronden van Europa.'

Gemarmerd vlees

De naam van het boerenbedrijf staat voor geduldig, aandachtig, onbekommerd en samenwerken. Akkerbouw is de hoofdtaak bij Gaos, maar daarnaast houden doen ze aan zaad- en pootgoedteelt, produceren ze duurzame energie en hebben ze vee. Niet alleen voor de mest, maar ook voor het vlees,' zegt Ellen. 'Het vlees is gemarmerd, dat wil zeggen dat er draadjes vet door het vlees geregen zijn en dat zorgt voor een heerlijke smaak.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.