Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Human Interest

Wildplukkers gaan op pad met jager-verzamelaar Ellen Mookhoek

Door Jantine van Tinteren op vrijdag 23 september 2016 10:41
  • Modern jager-verzamelaar Ellen Mookhoek vertelt over eetbare bloemen. © Jantine van Tinteren

pinterestmail

Dronten - Het menu van de Wildplukdag bij landgoed Roggebotstaete in Dronten is om van te watertanden. En alles groeit zó in de natuur.

Linzensalade met pimpernel, wilde salie en rattenstaarten. Bouillon van zelf geschoten eenden. Geroosterde gans - zelf geplukt - met een mayonaise van duindoornsap.

Een groep van twaalf volwassenen leert de ins en outs van eetbare en niet-eetbare kruiden van jager-verzamelaar Ellen Mookhoek.

Lopen op sla

Het is een ietwat vreemd gezicht: volwassenen die op een groot, groen veld hun salade bij elkaar plukken. Toch kan het. Niet alleen op landgoed Roggebotstaete, maar overal. Voor de linzensalade heeft Mookhoek een flinke hoeveelheid pimpernel nodig. En dat groeit welig op het landgoed. 'We lopen gewoon op onze sla,' zeggen de deelnemers lachend. Pimpernel is een klein plantje met kartelige blaadjes. 'Het smaakt licht naar komkommer en heeft een bittere ondertoon,' vertelt Mookhoek. In wilde kruiden en planten zitten vaak meer bitterstoffen dan in bijvoorbeeld sla uit de supermarkt, legt ze uit. 'Wilde planten worden niet veredeld: de grondsoort waar ze op groeien en de hoeveelheid regen zijn allemaal van invloed op de smaak.'

De meegebrachte bakken zijn snel gevuld

De meegebrachte aluminium bakken zijn al snel gevuld met pimpernel, jonge zuring - met een pijlvormig blad - en wilde salie. Nu nog wat wilde marjolein. Mookhoek wil zowel de plantjes met bloemen, voor de soep, als de jonge blaadjes hebben. Die zijn lekker in de salade. Vervolgens gaat het gezelschap richting de wilde bloementuin, op zoek naar de naar radijs-met-honing smakende kattenstaart en het nootachtige knoopkruid.

(Lees verder na de foto)

  • gallerij afbeelding

    Het is een ietwat vreemd gezicht: volwassenen die op een groot, groen veld hun salade bij elkaar plukken. © Jantine van Tinteren

 

'Ik vis voor de pan,' zegt wildplukker Michel Verschoor uit Landsmeer. 'Als ik iets vang, wil ik daar graag een salade bij kunnen plukken'. Hij is al tijden geïnteresseerd in alles wat hij in het wild kan vinden om te eten. 'Ik wil het zelf uit de natuur halen. En door deze plukdag kom ik er meer over te weten.'

Wildplukken wordt steeds populairder

Mirjam Scholten van de Veluwe is van kindsaf aan het wildplukken. Ze groeide ermee op en ze organiseert zelf geregeld wildplukwandelingen. Toch leert ze nog veel van Mookhoek, vertelt ze. 'Ik vertel gauw veel te veel,' zegt Scholten. Een 'les' wildplukken van Mookhoek is volgens haar echt een aanrader. 'Wildplukken wordt steeds populairder en iedereen denkt maar te kunnen wildplukken. Je moet echt iemand vinden die er verstand van heeft, anders is het gevaarlijk.'

Pluk nooit planten van de Rode Lijst

Wildplukken kan in principe overal, mits er rekening wordt gehouden met een aantal regels: `Vraag toestemming aan de grondeigenaar en pluk nooit planten van de Rode Lijst. Die planten zijn beschermd en het plukken hiervan is strafbaar,' vertelt Mookhoek. `Verder is het belangrijk om een idee te hebben van hoe een plant heet: er zijn giftige planten in Nederland.' Zoals fluitekruid. Dat lijkt voor een beginner volgens Mookhoek erg op de gevlekte scheerling. `En die is dodelijk giftig.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.