Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Dronten

Extra geld zonder al te veel rompslomp

Door Kees Bakker op maandag 9 juli 2018 21:24
  • © Eigen foto

pinterestmail

Dronten – Dorpsbelangen Swifterbant, Dorpsbelangen Biddinghuizen en StaDronten krijgen vanaf volgend jaar twee keer zoveel subsidie. Maar ze moeten daarbij wel gewoon aan de subsidievoorwaarden voldoen.

Met de verhoging van de subsidie van 5.000 naar 10.000 euro per jaar wil de gemeente de levendigheid in de drie kernen verhogen. De twee Dorpsbelangen dienen als klankbord en vertegenwoordiging van de inwoners, maar de drie organiseren ook evenementen. Daarvoor kregen ze al jarenlang dezelfde subsidie, zonder dat die jaarlijks geïndexeerd wordt.

Eerder pleidooi

Het CDA heeft er al eerder voor gepleit de subsidie te verhogen en jaarlijks prijsindexatie toe te passen op de subsidie. De georganiseerde activiteiten van de drie worden als zeer waardevol ervaren, maar de kosten voor de organisatie en uitvoering van evenementen zijn de afgelopen jaren door toenemende regeldruk en eisen voor wat betreft de beveiliging alleen maar toegenomen.

Geen extra rompslomp

Vorige week maakte de gemeente bekend de subsidie inderdaad te willen verhogen, zelfs te verdubbelen. Het CDA pleitte er donderdagavond in de gemeenteraad nog voor dat er aan de verhoging van de subsidie geen extra voorwaarden moeten worden gesteld. Of met andere woorden: het moet de drie verenigingen geen extra administratie of papieren rompslomp opleveren. Het CDA overwoog daarvoor een voorstel in te dienen.

Wethouder Irene Korting gaf aan dat die extra rompslomp wel meevalt, maar dat er voor een subsidie van 10.000 euro per jaar nu eenmaal wel aan de voorwaarden moet worden voldaan die de gemeente en gemeenteraad eerder hebben vastgesteld in een verordening. Dat betekent dat er een aanvraag moet worden gedaan en er een begroting moet worden aangeleverd over wat er met het geld wordt gedaan. ‘Dat staat nu eenmaal in de subsidieverordening: er moet verantwoording worden afgelegd.’ Maar dat hoeft volgens de wethouder niet tot op de cent nauwkeurig.

Genoegen

Het CDA nam daar genoeg mee en liet haar voorstel achterwege. De verhoging van de subsidie geldt vanaf 2019.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.