Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Dronten

Politiek geeft college de ruimte voor MFG Swifterbant

Door Kees Bakker op donderdag 20 april 2017 22:01
Laatste wijziging: 20 april 2017 23:31
  • © Gemeente Dronten

pinterestmail

Swifterbant – De gemeenteraad schiet Swifterbant te hulp. In een raadsbreed gesteunde motie heeft het college donderdag ruimte gekregen er voor te zorgen dat Swifterbant toch haar multifunctionele gebied krijgt, ook als dat meer geld kost.

Daarbij moet ‘out of the box’ worden gezocht naar oplossingen.

Duurder

Twee weken geleden maakte wethouder Peter van Bergen bekend dat het Multifunctionele gebied (MFG) dat Swifterbant voor ogen had, financieel niet haalbaar is. In het gebied zouden een Multifunctioneel centrum voor tal maatschappelijke en sociale voorzieningen, 30 sociale huur- en 15 koopappartementen nieuw worden gebouwd.

Volgens de raming uit 2014 zou dat voor wat betreft het MFC-deel 1,7 miljoen euro kosten, volgens een nieuwe raming zou dat 2,4 miljoen euro kosten. Die overschrijding van 700.000 euro valt niet binnen het kader dat de gemeenteraad de wethouder eerder heeft meegegeven. Bovendien kunnen de kerken en stichting De Oeverwal, die in het MFC participeren, dat niet opbrengen. De exploitatielasten zouden voor hen dan zo stijgen dat dat nooit terugverdiend kan worden.

Renovatie

De wethouder kwam daarom met een nieuw idee, dat samen met De Oeverwal en de kerken was uitgedacht: een onderzoek naar wat de renovatie van de Hoeksteen kost, zodat dat gebouw kan dienen als MFC, en de nieuwbouw van de sociale huurappartementen grenzend aan De Hoeksteen, bij De Kombuis.

Appartementen

In een motie heeft de raad de wethouder donderdag opgeroepen zo snel mogelijk te komen met de plannen voor de woningbouw. Daarvoor is geld niet het probleem. De gemeente heeft zich vorig jaar garant gesteld voor een investering van ruim vijf miljoen euro. Bovendien lopen er weer gesprekken met woningcorporatie Ofw, die wellicht toch de nieuwbouw van de appartementen op zich wil nemen. Er is namelijk grote behoefte aan die appartementen in Swifterbant, die met name bedoeld zoijn voor senioren of mensen die zorg aan huis nodig hebben.

Huren

Daarnaast wil de gemeenteraad dat de wethouder alle mogelijkheden onderzoekt om het zo door Swifterbant gewenste MFC te ontwikkelen. Daarbij moet het college ‘out of the box naar sluitende exploitatiemogelijkheden’ zoeken. ‘Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een gebouw waarbij alle partners, ook de kerken, een ruimte van de gemeente huren,’ zei Jan Klopman (CDA).

Blij met motie

Kerk en staat moeten gescheiden blijven, dus het is geen optie vdat de gemeente kerken bouwt. Maar die zouden wellicht wel een ruimte van de gemeente kunnen huren, waardoor voor hen de exploitatie ook mogelijk wordt. Of dat dan nieuwbouw betekent of renovatie, daar spreekt de motie zich niet over uit. Wel over geld. De wethouder wordt opgeroepen uiterlijk in het derde kwartaal van dit jaar een resultaat te presenteren aan de gemeenteraad en met een kredietvoorstel te komen. Daarbij zijn de financiële randvoorwaarden die eerder werden gesteld, te weten de 1,7 miljoen euro, niet meer heilig.

Wethouder Peter van Bergen ‘omhelsde’ de motie. ‘Ik ben blij dat we deze ruimte krijgen,’ zei hij, waarbij hij ook aankondigde voor wat betreft de financiën wel zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke doelstelling te willen blijven. ‘We willen de gemeentelijke exploitatie zo min mogelijk belasten.’

Noodrem

De gemeenteraad trapte vorig jaar mei nog op de noodrem voor wat betreft het MFC. Daar lag al een plan voor klaar, inclusief koopappartementen, en daarvoor was al een bouwer geselecteerd. De gemeenteraad besloot echter dat er een nieuwe aanbesteding moest komen, voor zowel het MFC als de huur- en de koopappartementen., Men was bang dat er anders sprake zou kunnen zijn of de schijn kon worden gewekt van bevoordeling van één partij en/of belangenverstrengeling. Voort Swifterbant was die beslissing een enorme teleurstelling, omdat het minstens acht maanden vertraging opleverde. De gesprekken over een nieuw MFG in Swifterbant lopen al meer dan tien jaar.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.