Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Dronten

Meerpaal Academie richt blik naar buiten

Door Danieke van Baal op zondag 8 januari 2017 13:07
  • Margrit Vos op het Serviceplein in De Meerpaal. 'Er kan heel veel in dit gebouw, maar we doen ook steeds meer daarbuiten'. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Dronten - Van oudsher komt heel Dronten samen in De Meerpaal. De culturele broedplaats werd ontworpen als ontmoetingscentrum en deze functie is nog steeds erg belangrijk. Toch richt de Meerpaal Academie haar blik meer en meer naar buiten.

Projecten in de samenleving

'Met ruim 70 samenwerkingspartners doen we steeds meer projecten in de samenleving. Bovendien willen we ons komend jaar opwerpen als de spil van aanbieders op cultureel vlak,' zegt Margrit Vos, manager van de Meerpaal Academie.

Bij het vervullen van die spilfunctie draait het niet alleen om het eigen culturele aanbod, maar juist ook dat van anderen. In de gemeente Dronten zijn veel culturele verenigingen actief. 'Door de samenwerking nog intensiever op te zoeken, kunnen we een gezamenlijk, inspirerend en bruisend aanbod voor de gemeente Dronten creëren,' vertelt Margrit.

Verbinding leggen

'We willen de verbinding leggen tussen culturele verenigingen, aanbieders en onze samenleving. Waar nodig kijken we of De Meerpaal kan faciliteren, door bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar te stellen of door te ondersteunen met onze kennis. Belangrijk, want als verenigingen nieuwe dingen met elkaar ondernemen, doen ze ook weer nieuwe ervaring op,' legt Margrit uit.

'Het bij elkaar brengen van partijen of het fungeren als aanjager sluit goed aan bij de visie van De Meerpaal Academie. Culturele verenigingen zijn dan ook van harte welkom contact op te nemen en hierover het gesprek aan te gaan.'

Volgens Margrit liggen er nog voldoende kansen voor samenwerking met verenigingen, maar ook bij evenementen en bijvoorbeeld met de plaatselijke middenstand. Dat geldt natuurlijk ook voor Biddinghuizen en Swifterbant.

In de samenleving

'Er kan heel veel in dit gebouw,' zegt Margrit. 'Maar we doen ook steeds meer daarbuiten.' Mooie voorbeelden van projecten in de samenleving zijn het kunstwerk op de locatie Steenbergen, de pilot muziek en bewegen in De Regenboog en diverse muziek en dansprojecten op scholen. Margrit: 'De pilot muziek en bewegen voor demente en somatische ouderen, werd bijvoorbeeld gehouden in De Regenboog. En bij het kunstwerk op de locatie Steenbergen, konden mensen niet alleen hun stem uitbrengen maar heeft de buurt echt mee kunnen denken. We wilden samen met de mensen uit de wijk iets moois doen voor de wijk. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen.'

Combinatie

Een andere ontwikkeling die gaande is, is de combinatie tussen cultuur en welzijn. Een mooi initiatief daarbij is het Dag-Atelier. Een kunstatelier speciaal voor mensen met een beperking op verstandelijk of psychisch-sociaal gebied. 'We kijken steeds meer naar wat kunnen wij bijdragen aan de samenleving. Uiteraard hebben onze docenten daar een belangrijke rol in.'

Sociaal met grote S

Een docent is al lang niet meer alleen met lesgeven bezig, maar hebben tegenwoordig veel meer capaciteiten nodig. Buiten de lessen richten ze hun blik ook meer naar buiten en binnen de lessen tellen naast het vak ook sociale vaardigheden mee. 'Het zijn eigenlijk meer projectleiders,' zegt Margrit. 'Natuurlijk leert de leerling een vak, maar het gaat breder en dieper dan dat. We zijn hier altijd bezig met Kunst met een grote K, maar het sociale aspect is net zo belangrijk, sociaal met een grote S.'

(De tekst gaat verder na de foto)

  • gallerij afbeelding

    Een koor oefent in De Meerpaal. © Fotostudio Wierd

 

Hun hele leven

'We willen er uit halen wat er in zit, we willen onze leerlingen dingen leren waar ze hun hele leven wat aan hebben. We stimuleren leerlingen ook meer samen te doen, want ook van elkaar kunnen ze veel leren.'

Kunst en Cultuur, zo vinden de docenten van De Meerpaal, zijn het noodzakelijk tegenwicht van het leven van de alledag. Kunst en cultuur, in welke vorm dan ook, vormen de spiegel van de maatschappij en helpen ons het dagelijks leven te begrijpen en te relativeren.

Wie op een laagdrempelige manier kennis wil maken met de werkwijze van de Meerpaal Academie, kan zich nog opgeven voor een korte cursus. In de cursussen die eind januari starten kunnen cursisten samen spelen of kennismaken met een kunstvorm zonder daar het hele jaar aan vast te zitten. Er zijn korte cursussen in alle disciplines: Dans, Beeldend, Theater, Muziek en Fotografie en Media.

Vijftig jaar

De Meerpaal bestaat dit jaar vijftig jaar en dat betekent een feestjaar. Van 13 tot 17 september zijn er in het kader van het jubileum activiteiten voor iedereen. 'Elke dag krijgt een ander thema,' vertelt Margrit.

'We houden het zo laagdrempelig mogelijk.' Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd een luchtkasteel gepresenteerd, dat ook alles te maken heeft met het jubileum. 'Een van de docenten heeft het kasteel gemaakt,' vertelt Margrit.

Wens schrijven

'Bezoekers kunnen bij dit kasteel een wens schrijven op een wenswolkje. Het moet een wens zijn voor iemand anders, het getal vijftig moet er in voor komen én het moet iets met de Meerpaal te maken hebben. Een beetje creativiteit is daarbij wel nodig,' lacht Margrit.

Jury

Een jury kiest uit de inzendingen vijf wensen uit die daadwerkelijk in vervulling gaan. De jury bestaat uit Ton van Amerongen (wethouder Cultuur), Harm van den Berg en Diana Vinke (projectleiders '50 jaar Meerpaal'), Gert-Jan van Tilburg (producent Morgenland) en Marina Lancée (Swifter Smarties).

Het kasteel is te vinden in de Meerpaal en wensen kunnen de hele maand worden achtergelaten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.