Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Wildlands Backstage

Lori’s van de Blauwe Bergen in Rimbula

Door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake op dinsdag 14 februari 2017 16:00
  • ignore touch

    Lori's in Wildlands. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Lori's in Wildlands. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Lori's in Wildlands. © Wijbren Landman

mail pinterest

Wie Birdy Bush, het voorste deel van Rimbula, binnenstapt, ziet en hoort vooral de lori’s van de Blauwe Bergen. Er vliegen er wel zo’n 70 van die kleurrijke papegaaitjes in het rond en dat hoor je.

Vooral op tijden dat ze gevoerd worden, komen ze met luid gekrijs af op de nectar, die de gasten van Wildlands op gezette tijden aan de vogels mogen aanbieden.  

In het Australisch regenwoud voeden ze zich met nectar, bloesem, bessen en stuifmeel, aangevuld met af en toe een insectenlarf.  Ze hebben een borstelige tong, waarmee ze de nectar en het stuifmeel oplikken. Na de maaltijd is het tijd voor een verfrissend bad in snel stromend water.

Ook als ze in een grote zwerm vliegen, houden mannetje en vrouwtje van een paar elkaar voortduren in de gaten. Ze zijn monogaam en blijven vaak hun hele leven bij elkaar. Verschillen tussen mannetje en vrouwtje zijn zo klein, dat DNA-onderzoek nodig is om met zekerheid de sekse vast te stellen. Als een paartje lori’s een nestplaats weet in te nemen, verdedigen ze dat fel tegen indringers. Wie weet, zien we komend jaar dat soort taferelen ook in Birdy Bush.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.