Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Wildlands Backstage

Winterslaap in Wildlands

Door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake op dinsdag 10 januari 2017 16:00
  • ignore touch

    Dieren in Wildlands doen winterslaap. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Dieren in Wildlands doen winterslaap. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Dieren in Wildlands doen winterslaap. © Wijbren Landman

mail pinterest

In Wildlands zijn maar weinig dieren, die een winterslaap houden of in winterrust gaan. Dat zijn de ijsberen, de Chinese alligators en de prairiehonden.

Het gezegde mag dan wel zijn 'een beer in winterslaap', maar ijsberen blijven gedurende de winter actief. Alleen drachtige vrouwtjes houden een winterslaap in een in de sneeuw uitgegraven hol. Daarin komen in december of januari de jongen ter wereld. De drie jonge ijsbeervrouwtjes in Wildlands gaan voorlopig dus nog niet in winterslaap.

De Chinese alligators in de Vlindertempel doen het nu erg rustig aan. Omdat de watertemperatuur nu een stuk verlaagd is, koelen ze af en worden inactief. Ze liggen meestal bewegingloos op de oever en vallen nauwelijks op in de begroeiing.

De prairiehonden houden een winterrust. Ze hebben in de herfst een dikke onderhuidse vetlaag aangelegd en trekken zich ’s winters terug in hun ondergrondse holen. Daar hebben ze slaapplaatsen met droog hooi op de bodem. Alleen als het niet te koud is, komen ze boven de grond om wat lekkers te zoeken. Ondergronds zijn ze ook actief, want hun paartijd is in januari/februari. Dat wordt duidelijk als in het voorjaar de eerste jonge prairiehondjes zich boven de grond laten zien.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.