Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Wildlands Backstage

Pinguïns broeden in Nortica

Door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake op maandag 31 oktober 2016 17:00
  • ignore touch

    Pinguïns in Nortica. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Pinguïns in Nortica. © Wijbren Landman

  • ignore touch

    Pinguïns in Nortica. © Wijbren Landman

mail pinterest

De Humboldt-pinguïns in Nortica hebben het op dit moment bijzonder druk. Het wordt weer tijd om te broeden. Overal zie je koppeltjes rondlopen en zoeken naar een geschikt plekje om te gaan nestelen.

Pinguïns zijn trouw aan hun partner en herkennen die partner aan het geluid dat ze maken. Ze gaan staan met vleugels wijd uitgespreid, hebben de snavel zo ver mogelijk in de lucht gestoken en maken dan dat speciale geluid. Voor de bezoekers van Nortica klinken ze allemaal gelijk, maar pinguïns herkennen onmiddellijk het geluid van hun eigen partner.

In het pinguïnstrand is een aantal broedholen aangebracht in de hoop dat die bij de pinguïns in de smaak zullen vallen. Als de beste plekjes al ingenomen zijn of als de pinguïns het niet zien zitten met de aangeboden nesten, kunnen ze nog altijd op een geschikte plek zelf een hol uitgraven.

Als ze een goede nestelplaats hebben gevonden, houden ze samen concurrenten op een afstand. In hun nestholte legt het vrouwtje twee eieren, die beurtelings door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. Als die eieren na een dag of 40 uitgekomen zijn, krijgen ze het pas echt druk, want pinguïnkuikens hebben altijd honger.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.