Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Wildlands Backstage

Atlasvlinders in de Vlindertempel

Door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake op maandag 24 oktober 2016 17:30
  • ignore touch

    Atlasvlinders. © Gerrit Alkema

  • ignore touch

    Atlasvlinders. © Gerrit Alkema

  • ignore touch

    Atlasvlinders. © Gerrit Alkema

mail pinterest

In de Vlindertempel trekt op dit moment een aantal Atlasvlinders de aandacht van de gasten van Wildlands. De vlinders behoren namelijk tot de grootste ter wereld.

Een vleugelspanwijdte van zo’n 30 centimeter  halen ze soms wel. Het zijn in de nacht actieve vlinders en zitten overdag dus stil. Sommige gasten denken daarom dat ze niet echt zijn, maar dat zijn ze dus wel degelijk.

Atlasvlinders zijn niet altijd in de Vlindertempel te zien, want ze leven maar kort. Meestal worden ze nog geen week oud. Dat is een gevolg van het feit dat ze zich niet voeden. Deze vlinders hebben geen roltong om nectar uit bloemen te drinken zoals de meeste vlinders doen. Omdat ze zich niet kunnen voeden, moeten ze het doen met de reserves die ze als rups bij elkaar hebben gegeten. Dan word je niet zo oud. Ze leven in elk geval lang genoeg om te paren en eitjes te leggen en daar is het in het vlinderleven om begonnen.

In hun korte leven hebben ze nog wel een bijzondere bescherming tegen belagers als insectenetende vogels. De vlinders hebben aan de uiteinden van hun voorvleugels namelijk de tekening van slangenkoppen om belagers af te schrikken.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.