Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
GroenteKolleM

Even wachten... en nog even wachten...

Door Michiel Kolle op zaterdag 10 februari 2018 09:00
  • ignore touch

    Tuinbonen zijn uitverkocht. © NDC/ Michiel Kolle

  • ignore touch

    Tuinbonen. © NDC/ Michiel Kolle

mail pinterest

De nachtvorst van afgelopen week kwam net op tijd. Menig moestuinier liep al onrustig op z'n landje om de spade in de grond te steken. De boel moet weer om en de tuinbonen kunnen er in.

Gelukkig tempert de vorst de hooggespannen verwachtingen na de zonnige en warme januari-dagen. De tuinders kunnen de tuin nog even laten voor wat het is, en weer lekker voor de houtkachel kruipen.

Maar de aandrang om aan een nieuw seizoen te beginnen is sterk. In diverse winkels is het rekje voor het zaaigoed van de tuinbonen al weer leeg. De onrustige tuinders hebben de zaden al op zak en popelen om de bonen in de volle grond te zetten. Tuinbonen is een gewas dat al vroeg de grond in kan. De zaden ontkiemen al bij 5 graden en de kiemende planten kunnen tegen -4 graden en dus een beetje kou goed verdragen.

Ik vind het te nog vroeg voor de bonen. Je kunt ook overdrijven, het is nog geen half februari. Maar ik ken tuinders die de bonen al vanaf januari aan het voortrekken zijn. De bakjes staan in de kas en weldra komen de eerste blaadjes boven de grond. In maart kunnen ze worden uitgeplant.

Andere gewassen die lekker vroeg gezaaid kunnen worden zijn bijvoorbeeld spinazie en rode bieten. Ook knoflook en plantuien kunnen vroeg de grond in. Maar voor de meeste groenten geldt dat je minstens moet wachten tot maart. Ik heb er zelfs geen bezwaar tegen als het pas april wordt, voordat poot- en zaaigoed in de aarde van de door de zon opgewarmde zaaibedden komt. 

Over een week of twee, drie begin ik pas met voortrekken van diverse gewassen. En dan volgt opnieuw een periode van geduld. Het is immers nog een heel lange tijd tot IJsheiligen, waarna de plantjes veilig de volle grond in kunnen.

 

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.