Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Malen en mixen

Ovenschotel met pompoen

Door Magda Dullemond op woensdag 16 november 2016 10:00
0 reactiescomments
  • ignore touch

    © BUN/ Magda Dullemond

mail pinterest

Als ik van tevoren weet dat ik op een bepaalde dag geen tijd ga hebben om te koken, maak ik soms een ovenschotel. Dat is snel te maken, en snel opgewarmd. Je kunt ze zelfs invriezen.

Als ik een ovenschotel invries, gebruik ik vaak een aluminium wegwerpschaal. Dan weet ik zeker dat mijn mooie schalen niet kapotvriezen, en je kunt ze ook in de oven gooien als de boel nog niet helemaal ontdooid is.
Afgelopen week maakte ik een ovenschotel met pompoen, paddenstoelen en gehakt. Dat past wel goed bij de herfst, vind ik. Het meeste werk is nog het snijden van de pompoen, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare blokjes pompoen gebruik, vers of uit de diepvries.

Ovenschotel met pompoen

voor 4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 flespompoen van ongeveer 1kg
  • 3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 300 gram gemengde paddenstoelen
  • 4 grote eieren
  • 400 ml slagroom
  • theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 1/2 nootmuskaat
  • grote eetlepel gedroogde tijm


Ook nodig: ingevette ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 cm.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan, en bak de stukjes pompoen ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur.
Snipper ondertussen de ui, en snijd de paddenstoelen in stukjes.

Schep de pompoen in de ingevette ovenschaal. Doe de rest van de olie in de pan en fruit de ui 1 minuut. Voeg daarna het gehakt toe. Als het gehakt rul is en wat kleur heeft, voeg je de paddenstoelen toe. Bak nog 3 minuten zachtjes door.

Klop ondertussen de room los met de eieren, het zout, de peper, de geraspte nootmuskaat en tijm.
Verdeel het gehakt-paddenstoelenmengsel over de pompoen, en schenk daarna het ei-roommengsel eroverheen.
De ovenschotel moet 40 minuten bakken. Als je de schotel diezelfde avond wilt eten, laat het dan even 10 minuutjes staan voor je hem aansnijdt. Als je de ovenschotel in de koelkast of vriezer wilt doen, zorg er dan voor dat je hem eerst goed laat afkoelen.

voedingswaarde p.p. 700 kcal, 31 g eiwit, 10,5 g koolhydraten, 60 g vet.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.