Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Malen en mixen

Lekkere en bijzondere biertjes <3

Door Magda Dullemond op zaterdag 12 november 2016 10:35
  • ignore touch

    Brewdog Indian Pale Ale Punk © BUN/ Magda Dullemond

mail pinterest

'Vrouwen drinken ook steeds vaker een biertje', vertelt de bierexpert, tijdens de mini-bierproeverij waar ik afgelopen week bij mocht zijn. Persoonlijk drink ik al een jaar of twintig zo nu en dan een biertje.

Een grootverbruiker ben ik niet, maar een Palmpje of Hertog Jan op zijn tijd is best lekker.

Op dit moment zijn speciaalbiertjes helemaal hip. Zelfs in sommige supermarktblaadjes staan er bij de recepten suggesties voor wat voor soort bier je het beste bij een bepaald gerecht kunt drinken. Nederland telt momenteel dan ook meer dan vierhonderd brouwerijen, een stuk meer dan de ruim tweehonderd in België.

Indian Pale Ale

Tijdens de mini-bierproeverij waar ik aan meedeed, kwamen niet alle biertjes uit Nederland. Eén van de lekkerste biertjes van de proeverij was de BrewDog IPA Punk, gemaakt door een craft beer-brouwerij in het Schotse Fraserburgh. Een superfrisse 'Indian Pale Ale', die me qua geur en smaak sterk aan lychee deed denken. Die ga ik komende lente vast nog eens in huis halen, en misschien dat hij tijdens een zomerse barbecue ook weer op tafel verschijnt.

Tripel

Heel bijzonder was de Tripel Kanunnik blond, gemaakt door een brouwerij in het Belgische Wilderen. Het is namelijk een viergranenbier. Met name de rogge proef je terug, maar wel op een hele aangename manier. Ik zou het combineren met een stevig vleesgerecht.

Kersen

Maar bij mij viel de Kasteel Rouge het meest in de smaak: hoe cliché. Het is namelijk een kersenbier, maar zeker geen kriek. Het is een stevig, donker biertje (8%), met een volle en zoete smaak van rode kersen. 'Het doet mij altijd denken aan de kersenbonbons bij oma, in die rode papiertjes', aldus de bierexpert tijdens de proeverij. Ik kan me ook zomaar voorstellen dat je dit bier serveert met een paar stukjes pure chocolade erbij.

Wat mij betreft smaakt dit naar meer. Bier blijkt veelzijdiger dan wijn, er zijn zo veel smaken, en dus ook zo veel mogelijkheden. Proost!

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.