Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Malen en mixen

Wortelcake mét smaak en zonder suiker

Door Magda Dullemond op zaterdag 22 oktober 2016 09:14
0 reactiescomments
  • ignore touch

    © BUN/ Magda Dullemond

mail pinterest

Wortelcake. Ik ben er dól op, met name op de 'Yummy scrummy carrot cake' van BBC Good Food. Maar ja, dat recept zit bomvol koolhydraten. En laat ik die momenteel vermijden... Er zat maar één ding op: het recept koolhydraatarm en suikervrij maken.

Na een paar niet al te goed gelukte pogingen, is het nu gelukt: suikervrije, koolhydraatarme wortelcake die écht lekker is.
De truc zat hem in het vinden van de juiste zoetheid, zonder bijsmaak van de suikervervanger, en in het vinden van de juiste hoeveelheid kokosmeel. Kokosmeel is namelijk koolhydraatarm, maar heel vezelrijk, en neemt ontzettend veel vocht op. Je moet er dus veel minder van gebruiken dan van gewoon meel.

Suikervrije wortelcake

recept voor 12 stukjes

Ingrediënten

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 60 gram kokosmeel
  • 3 grote eieren
  • 2 medium winterpenen
  • 5 gram Candarel Stevia-poeder
  • 1 grote eetlepel speculaaskruiden
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Ook nodig: kleine vierkante bakvorm, bakpapier.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de wortels met een dunschiller en rasp ze fijn.

Meng in een grote kom de zonnebloemolie met de eieren, tot het nét gemengd is. Roer er dan de geraspte wortel doorheen.

Zeef het kokosmeel boven een andere kom. Zeef daarboven ook de speculaaskruiden en het bakpoeder.

Voeg het kokosmeelmengsel in delen toe aan het wortel-eiermengsel, samen met een snufje zout, tot alles gecombineerd is.

Bekleed de bakvorm met bakpapier, en giet het mengsel in de bakvorm.

Bak de wortelcake ongeveer 40 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is.

De cake is het lekkerst als hij helemaal afgekoeld is.

Per portie bevat deze wortelcake ongeveer 165 calorieën en iets meer dan 3 gram koolhydraten.

Tip: Maak een topping van roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia naturel) met een flinke eetlepel Candarel Stevia-poeder of een andere suikervervanger. Hiermee voeg je per portie 35 kcal en een halve gram koolhydraten toe.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.