Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Malen en mixen

Smokey pompoensoep met 'sweet smoked paprika'

Door Magda Dullemond op zaterdag 15 oktober 2016 10:02
  • ignore touch

    © BUN/ Magda Dullemond

mail pinterest

Al een hele tijd valt het me op hoe vaak er 'smoked paprika' wordt gebruikt in met name Amerikaanse recepten. Afgelopen week heb ik eindelijk een blikje van deze smaakmaker gekocht.

Het werd de smoked paprika van La Chinata in de zoete variant. Volgens alle recepten en tv-chefs geeft het gerookte paprikapoeder een rokerige, barbecue-achtige smaak.
Mijn eerste gerecht dat de smoked paprika-behandeling kreeg, was een basic pompoensoepje. Maar wat een effect! Waar pompoensoep vaak een wat zoetig smaakje kan hebben, wordt dat door de smoked paprika versterkt tot zoet-hartig en vooral vól van smaak. Heerlijk.

Smokey pompoensoep

voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen
  • 2 uitjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 paddestoelen-bouillonblokjes
  • 2 theelepels smoked paprika-poeder
  • 1 teentje knoflook
  • peper naar smaak

Bereidingswijze

Maak de pompoen schoon en snijd deze in blokjes. Verhit de olie in een soeppan. Maak de uitjes schoon en snijd deze grof. Fruit de ui even aan en voeg dan de uitgeperste of geraspte knoflook toe.

Voeg de blokjes pompoen toe, en roerbak ongeveer 3 minuten. Doe na 2 minuten het paprika-poeder bij de pompoen, en bak dit de laatste minuut mee. Voeg dan ongeveer 1 liter water en de bouillonblokjes toe. Kook ongeveer 20 minuten of tot de pompoen zacht is. Check tijdens het koken af en toe of er nog wat water bij moet.

Laat de gare pompoenblokjes even een klein beetje afkoelen, en pureer de soep dan met een staafmixer. Proef, en voeg eventueel naar smaak nog wat paprika-poeder en/of peper toe.

TIP: serveer met stokbrood of ciabatta met kruiden- of knoflookboter. Knoflookboter maak je snel en gemakkelijk zelf: doe een hoeveelheid roomboter op kamertemperatuur in een kommetje, er roer daar 1 grote teen uitgeperste of geraspte knoflook bij, plus zout en peper naar smaak. Goed mengen en de knoflookboter is klaar.

REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
15 Okt 2016 21:14
H.P.M. van der Kolk
Magda, ik lees je rubriek regelmatig en zie vaak leuke recepten. Een tip voor dit recept: neem ipv. bouillonblokjes gewoon kastanjechampignons en bak ze mee met de uien, en voeg een 'gewoon' kruidenbouillonblokje toe.. En gerookte paprika is in Lelystad bij 'De Turk, de echte' te krijgen, deze is echt heel sterk, koffielepel volstaat. Op 1 pompoen (zo'n ronde oranje van pakweg 800 gram inhoud) gebruik ik minstens 3 tenen knoflook, en wat korianderpoeder.En soms een kneepje citroen na het pureren... Fantastische herfstsoep!
profielfoto
17 Okt 2016 14:42
Magda Dullemond
Bedankt voor de tips, H.P.M. van der Kolk! Ik ga ze zeker uitproberen :)
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.