Stationsplein

Monument

Door Kees Bakker op woensdag 12 september 2018 17:00
  • ignore touch

    Open Monumentendag © Fotostudio Wierd

mail pinterest

Dronten - Ik heb er al eens eerder over geschreven, maar door de Open Monumentendag waar Dronten zaterdag aan meedeed, voel ik me vrij het nog eens te herhalen. Die dag vond plaats in kerkcentrum De Ark, en laat dat nou net een gebouw zijn dat niet op de erfgoedlijst van Dronten staat.

Dat Dronten een erfgoedlijst heeft, valt zeer te prijzen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een nog zo jonge gemeente daar tijd en energie in steekt. Ik heb het erfgoed goed leren kennen toen ik vorig jaar het Monumenten Magazine mocht maken voor de gemeente. Het is mooi dat bijzondere gebouwen en bijzondere woningen, die iets vertellen over de geschiedenis van Dronten, op deze manier gekoesterd worden. Daarmee wordt de geschiedenis doorverteld en werkt een jonge gemeente aan haar geschiedenis. Misschien is dat voor een gemeente als Dronten nog wel belangrijker dan voor een stad van honderden jaren oud. Daar straalt de oudheid van gebouwen af. In Dronten niet en dus moet je je best doen een deel daarvan te bewaren en het verhaal te vertellen.

Maar wel eeuwig zonde dat de kerken in Dronten niet op die erfgoedlijst staan. De kerktorens wel, maar de kerken niet. Met name voor De Ark en de kerken in Swifterbant en Biddinghuizen is dat een gemiste kans. Die gebouwen vertellen wel degelijk iets over de Dronter geschiedenis. In sommige gevallen is er zelfs geschiedenis geschreven.

De Ark is daarmee één van de wat mij betreft ‘echte’ kerken in de polder. Door het ontwerp, maar zeker niet in de laatste plaats door het prachtige orgel. Ik geloof dat het niet opnemen van de kerken op de erfgoedlijst een politieke keuze is geweest. Dat was voor mijn tijd. Ik blijf echter hopen dat de politiek in dit geval nog eens op haar schreden terugkeert. Voor Swifterbant en Biddinghuizen is dat te laat, maar De Ark moet behouden blijven.

Lees ook: Werken Alfred van Werven bewonderd tijdens Open Monumentendag

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.