Stationsplein

Reces

Door Kees Bakker op woensdag 1 augustus 2018 17:00
  • ignore touch

    Jan Klopman probeert te redden wat er te redden valt. Tevergeefs. © BUN/ Kees Bakker

mail pinterest

Dronten - De politiek heeft reces. Zomervakantie. Nu ook het wekelijkse persuurtje wegens de zomer niet doorgaat, het persuurtje waarbij de burgemeester en wethouders hun plannen en voornemens bekend maken op een openbare bijeenkomst in De Meerpaal, is het vanuit het gemeentehuis even stil.

Ze hebben het wat mij betreft wel verdiend, hoor, onze lokale politici. Al was het na de verkiezingen politiek gezien nogal rustig, achter de schermen hebben ze het echt wel druk gehad. Tel daarbij de politieke crisis van najaar 2017, de campagnetijd voor de verkiezingen en vervolgens de uitslag en college-onderhandelingen, en geloof me, de politiek is wel aan wat rust toe.

Bovendien zijn er dan weliswaar geen vergaderingen of persuurtjes, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt.  Achter de schermen is men al druk bezig met één van de spannendste zaken voor een gemeenteraad, die als het goed is maar eens in de zoveel jaar voorkomt: de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Er moet een profielschets worden opgesteld, er moet worden nagedacht hoe Dronten bij dit proces kan worden betrokken en daarna volgt de sollicitatieprocedure, waarbij de vertrouwenscommissie die over de voordracht gaat brieven moet lezen, gesprekken moet voeren en een keuze moet voorbereiden. Om die vervolgens aan de gemeenteraad voor te leggen.

En welke vrouw (ik neem vast een voorschotje) er dan uit de koker komt rollen, is natuurlijk even afwachten. Al heeft waarschijnlijk iedereen een mening over waar zij aan moet voldoen. Daarbij telt ook mee wat ‘men’ van de oude burgemeester vindt. Aat de Jonge heeft vrienden en vijanden, en zo hoort het ook. Als je nooit iemand kwaad maakt in je bestuurderstijd, doe je iets niet goed. Maar, vertrouwde een zeer gerespecteerd raadslid me onlangs toe, een nieuwe burgemeester is ook altijd een reactie op de oude burgemeester.

Toch best spannend, zo’n burgemeesterswissel.

Lees ook:

Stationsplein: Vertrek

Burgemeester Aat de Jonge kondigt afscheid aan

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.