Column Hans Engelvaart

Duurzaamheid

Door Hans Engelvaart op woensdag 18 juli 2018 12:10
  • ignore touch

    Windmolens langs de IJsselmeerdijk in Oostelijk Flevoland. © Tessa van Looij

mail pinterest

Het komt in elk collegeprogramma voor. Duurzaamheid. In Dronten hebben we zelfs een wethouder duurzaamheid. Met het gasloze tijdperk in opkomst is er de komende jaren veel innovatie nodig om bestaande woningen op nieuwe energiebronnen aan te sluiten.

Voor nieuwbouw is het iets makkelijker en daar zetten veel gemeenten dan ook volop op in door woningen te bouwen zonder aansluiting op het gasnet. Ook het waterschap levert een goede bijdrage aan duurzaamheid met natuurvriendelijke oevers en goede waterzuivering.

Keerzijde

Dat alles een keerzijde heeft bewijst vooral het schone water in onze randmeren waardoor het door waterplantengroei bijna onmogelijk is buiten de vaargeulen te varen. De kosten voor het maaien van de waterplanten rijzen de pan uit en dat alles door een duurzamer milieu.

Ook duurzame energie heeft zijn keerzijde. Kijk maar eens naar de discussie over de plaatsing van windmolens rond Swifterbant. Slagschaduw maar ook behoud van het open landschap zijn waarden die ook meegenomen moeten worden.

Niet ten koste van alles

Duurzaamheid moet dus niet ten koste van alles gaan. En dan hebben wij in Flevoland nog mazzel omdat windmolens nu eenmaal in het algemeen uitstekend passen in het weidse landschap. Zolang het maar geen door economisch belang ingegeven overkill wordt.

Zonneweides

Zo is dat ook bij zonne-energie. Er is nu discussie om goede landbouwgrond op te offeren voor zonneweides. Windenergie is veel efficiënter, dus zet daar op in. Het past hier goed en als je zonne-energie wil benutten dan kan dan nog volop op de vele daken die nog geen panelen hebben. Een ‘slip of the pen’ moet het zeker van het college in Dronten zijn dat het zonneweides gelijkschakelt aan de bollenteelt door te stellen dat die ook niet geschikt is voor de voedselproductie. Bollen teel je één keer in de acht jaar op één perceel. Ik weet zeker dat dit niet geldt voor een veld met zonnepanelen.

 

REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
26 Jul 2018 15:46
A.J. / André Sinke
ZONNEWEIDEN

Het is in mijn ogen echt niet nodig, zelfs ongewenst, om de beste Europese landbouw-grond te gaan overkappen met zonnepanelen. Het zou een schande zijn als dit wel zou plaatsvinden omdat de provincie Flevoland hiervoor door ir. Lely niet ontwikkeld is. Er zijn betere alternatieven.

Naast de door Hans Engelvaart genoemde argumentatie en alternatief (windmolens zijn efficiënter en passen hier goed, bloembollen zijn geen zonneweiden, eerst alle geschikte daken vol leggen met zonnepanelen) is er nog wel meer tegen de aanleg van zonne-weiden in te brengen.

Graag wil ik wijzen op de ruimtelijke kwaliteit welke geweld wordt aan gedaan: schittering/weerkaatsing van zonlicht via de panelen en vervuiling van de horizon. Hiervan is op daken (zeker op de plat afgedekte bedrijfsgebouwen) geen sprake.

Hans beperkt zich tot Dronten maar ik zou willen voorstellen dat vorengaande geldt voor geheel Flevoland. Dus geen zonneweiden in Flevoland op de agrarisch bestemde grond.
Plaatsen van zonnepanelen kan beter, uit het zicht, op de arme gronden elders in Nederland. De opbrengsten op deze gronden zijn lager dan in Fevoland.

André Sinke.
profielfoto
11 Aug 2018 21:33
H.P.M. van der Kolk
Afgezien van ruimtelijke kwaliteit: zonnepanelen horen wat mij betreft op daken (en die zijn er genoeg! Mijn bescheiden opstelling: 8 panelelen op een rijtjeshuis in Lelystad produceert 2500 wp gemiddeld, dus meer dan genoeg voor mijn elektriciteitsbehoefte per jaar, lever dit jaar zelfs best veel terug minstens 500 kWh. En windmolens zet je niet naast woonhuizen... Zonnepanelen staan fantastisch op platte daken van bedrijven, maar als die niet meewerken is het aan de gemeente om daar wat aan te doen!, dan is de grond van van de boer niet nodig, maar wel zijn schuren en overkappingen!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.