Stationsplein

Oostvaardersplassen

Door Kees Bakker op woensdag 13 juni 2018 17:00
  • ignore touch

    Edelhert in de Oostvaardersplassen. © NDC/ Egbert Voerman

mail pinterest

Lelystad - De provinciale politiek heeft woensdag voor het eerst over het rapport Van Geel gepraat over de Oostvaardersplassen. Eerst mochten 25 insprekers het woord voeren, al kwamen enkele van hen niet opdagen. Daarna bevroeg Provinciale Staten Pieter van Geel en zijn commissie en gedeputeerde Harold Hofstra.

Op basis daarvan kan nog niet worden gezegd waar iedereen staat, al zullen de meeste conclusies van Van Geel worden overgenomen. De politiek heeft ten slotte zelf om het advies gevraagd. De gedeputeerde liet weten nog niet te weten of de edelherten kunnen worden verplaatst in plaats van afgeschoten, al denkt Van Geel dat verplaatsing geen optie is. En als dat wel kan: elders in Nederland worden ze ook massaal afgeschoten, dus je moet je ook afvragen of verplaatsen dan zin heeft.

Financiële bijdrage Rijk

Verder liet Hofstra weten al met het Rijk in gesprek te zijn over een financiële bijdrage voor de ‘reset’, waarbij het aantal grote grazers moet worden teruggebracht naar 1.100.

Discussie nog niet ten einde

Wie denkt dat met de voorgestelde maatregelen de discussie over de Oostvaardersplassen ten einde is, heeft het mis. Van Geel adviseert namelijk ook om de situatie na de reset goed te monitoren en dat zou, in de toekomst, ook tot verdere maatregelen kunnen leiden. Zo is er ook nog de mogelijkheid dat de edelherten geheel uit de Oostvaardersplassen verdwijnen. Van Geel pleit daar niet voor, hij heeft dat niet onderzocht, dat was hem niet gevraagd. Maar als uit de constante monitoring blijkt dat dat nodig is, is dat een mogelijkheid.

Uitbreiding gebied is geen optie

Uitbreiding van het gebied, door aangrenzende gebieden ook toegankelijk te maken voor grote grazers, is in ieder geval geen oplossing voor het huidige probleem. Want dan zal de kudde van met name de edelherten ook navenant groter groeien en loop je uiteindelijk tegen hetzelfde probleem aan.

De politiek praat er op 27 juni verder over en zal, als alles goed gaat, 11 juli een beslissing nemen.

Lees meer in het nieuwsdossier 'Grote grazers'.