Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
@CoWithTheFlow

Knuffelbijen

Door Corinne Groenenberg op donderdag 24 mei 2018 12:09
  • ignore touch

    © Petra Borsch/Landschapsbeheer Flevoland

mail pinterest

Wij hebben knuffelbijen in de tuin. Bijen die niet steken, maar wel zorgen voor bestuiving. Ze kwamen binnen als een pakketje.

Een huisje en een kartonnen buisje met cocons… iedere dag vliegt er weer jonge bij uit en het wordt steeds drukker in het houten huisje met gaatjes.

Bijen zijn belangrijk

Het gaat niet goed met de bij. Ook in Flevoland snakken de beestjes naar kwalitatieve leefruimte. Bijen zijn belangrijk. Waarom? Ze bestuiven tachtig procent van alle planten. Als de bijen verdwijnen, zal de variatie in ons voedselaanbod behoorlijk afnemen.

Bijentelling

Gelukkig trekken veel mensen zich het lot van het beestje aan. In ieder tuincentrum kan je (soms veel te dure) bijenhotels kopen, op 22 april vond een bijentelling (onder andere in de Heemtuin van het Stadspark) plaats en De Traay, een Lelystad bedrijf dat honing verwerkt, heeft al jaren geleden een prachtige bijentuin aangelegd. Sinds kort is er zelfs op de Knardijk een speciale plek aangelegd voor wilde bijen en in het buitengebied zie je dat boeren steeds vaker kiezen voor bloeiende akkerranden. We zijn goed bezig!

Te enthousiast gemaaid

Soms gaat het bijna goed. Zoals onlangs in Lelystad. Volgens Landschapsbeheer heeft de gemeente de middenbermen van de dreven iets te enthousiast gemaaid.

Bijenhotel 

In het kader van ‘alle beetjes helpen’ hangt in onze tuin dus sinds kort een bijenhotel. Educatief, leuk om naar te kijken, goed voor je tuin en voor het voortbestaan van planten en dieren. De gebruiksaanwijzing is overigens hilarisch. Lees je even mee? ‘Zodra het in het voorjaar een tijdje lekker weer is, komen de knuffelbijen uit hun cocons. Eerst zie je de mannetjes en wat later ook de vrouwtjes. De mannetjes zijn heel nieuwsgierig en geven iedereen in de buurt een knuffel. De knuffels van een knuffelbij zijn speels, ongevaarlijk en duren minder dan een seconde.’ :)

Knuffelen voor het goede doel! Ik houd ervan.

REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
24 Mei 2018 20:21
H.P.M. van der Kolk
Wij hebben ook bijen in de tuin, zomaar , spontaan, en ieder jaar weer... Want: wij hebben geen betontegels in de tuin, geen asfalt of 'siergrind', wij hebben gewoon een tuin van 200m2, vol met bloemen, bomen en heesters. Wij hebben ook veel mussen en mezen die hier hun nesten maken, in de winter egels en in het voorjaar vlinders... Dat komt omdat wij onze tuin in overleg met de dieren die er horen, beheren. Dus geen partytenten, geen springkussens, geen zwembaden en geen motorfietsen of auto's. Gewoon tuin, zoals in het engelse programma 'Gardeners world', dan komen al die mooie insekten en vogels vanzelf. Mensen die hun tuin 'asfalteren' dwz. met tegels volplempen, kunnen beter in een hele grote stad gaan wonen, want hun gedrag is voor vogels en bijen, en niet te vergeten vlinders en wespen en al het andere kleine volk wat uiteindelijk het menselijk bestaan mogelijk maakt, onverteerbaar!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.