Stationsplein

Beleving

Door Kees Bakker op woensdag 16 mei 2018 17:00
  • ignore touch

    © Twitter

mail pinterest

Lelystad/Dronten - Op 30 mei vliegt er een Boeing over Flevoland, Overijssel, de Veluwe, Friesland en Noord-Holland. Nou ja, die vliegen er natuurlijk elke dag, maar in dit geval gaat het om een simulatie van wat de omgeving straks te wachten staat als Lelystad Airport passagiersvliegtuigen te verwerken krijgt.

Nu is er door bewonersdelegaties en actiegroepen gevraagd om zo’n vlucht en nu die er komt, is er vanuit sommige van hen ook gelijk kritiek. Want de belevingsvlucht geeft geen reëel beeld. Als het die dag regent of stormt, is dat niet representatief voor wat ons straks te wachten staat. En een leeg vliegtuig, zonder passagiers, maakt een ander geluid dan een vol. En het vliegtuig mag niet landen, dus dat geeft ook geen reëel beeld.

Dat laatste is natuurlijk wel waar. Voor die andere zaken wordt wel gezocht naar oplossingen, maar of dat helpt? Voor sommigen is het namelijk van tevoren al niet goed, of het deugt niet.

Natuurlijk geeft zo’n vlucht geen reëel beeld. Het is een aangekondigde vlucht. Je kunt  er op wachten. Dat is straks anders, tenzij je het spoorboekje van het vliegveld nauwlettend in de gaten houdt. Bovendien: het vliegtuig vliegt op 30 mei de laagste routes die er straks gevlogen worden. In de praktijk vliegen de vliegtuigen hoger. Ook dat is niet reëel, maar dat willen de tegenstanders van Lelystad Airport niet horen.

Nou ja, als dit dan niet goed is, wat is dan het alternatief? Een belevingsweek? Ook dan heb je verschillende weersomstandigheden. Een belevingsmaand? Kwartaal? Jaar? Gooi dan het vliegveld gewoon open, dan weten we echt wat ons te wachten staat.

Lees ook: 'Belevingsvlucht' Lelystad Airport is op 30 mei