Uit de Polderklei

Dinah Might

Door Egbert Voerman op donderdag 3 mei 2018 18:13
  • ignore touch

    Oorlogsveteraan John Mosteller. © Egbert Voerman

  • ignore touch

    De Amerikaanse oorlogsveteraan John Mosteller in 2009 op de plek waar de Dinah Might crashte. © Egbert Voerman

mail pinterest

Onderweg naar Emmeloord passeer ik wekelijks het Dinah Mightpad. De naam van dit schelpenpad doet mij dan terugdenken aan een bijzondere ontmoeting in mei 2009. Een ontmoeting die veel indruk op mij heeft gemaakt.

Deze ontmoeting vond plaats op het boerderijerf van Wim en Anke ter Voert aan de Vliegtuigweg in Nagele. Achterop hun land was op 10 februari 1944 een Amerikaanse B17 bommenwerper gecrasht in de moerassige polder. De Vliegtuigweg heeft er haar naam aan te danken.

Veel bekijks

Het vliegtuigwrak heeft tot 1948 op die plek gelegen en trok destijds veel bekijks. Er ontstond een pad langs de kavelsloot. Dit schelpenpad bestaat nog steeds en is herkenbaar aan de karakteristieke knotwilgen die erlangs staan. Pas in oktober 2015 kreeg het historische pad een naam, het Dinah Mightpad. Genoemd naar de bommenwerper.

Bemanningsleden

Maar in mei 2009 was het de boerderij van de familie Ter Voert die dezelfde naam kreeg. De familie had voor de onthulling van de naam de enige twee nog levende bemanningsleden van de Dinah Might opgespoord: radioman John Mosteller (84 in 2009) en staartschutter Leslie Tiedman (89 in 2009).

Tiedman kon niet meer zo goed reizen. Mosteller was nog in staat naar Nagele te komen. Samen met zijn vrouw Mary en twaalf familieleden zette de oorlogsveteraan voor het eerst in ruim 65 jaar weer voet op Nederlandse bodem. John Mosteller onthulde de naam op de gevel van de schuur. Hij voelde zich vereerd.

Hun leven gewaagd

'Met deze naam van onze boerderij willen we de veteranen bedanken. Als zij hun leven niet hadden gewaagd, waren wij nu niet vrij geweest en hadden wij hier nu niet zo gestaan,' zei Anke ter Voert.

De voltallige bemanning overleefde destijds de noodlanding. Drie van de tien waren al boven Drenthe met een parachute uit het vliegtuig gesprongen, nadat het door de Duitsers was aangeschoten. De co-piloot was zo zwaar gewond, dat de Duitsers hem terug naar Amerika stuurden. De anderen werden weggevoerd in krijgsgevangenschap. Na vijftien maanden van ontberingen, werden ze in mei 1945 door het Tweede Britse Leger bevrijd.

Een moment voor zichzelf

Na de onthulling van de naam wandelde John Mosteller samen met boer Wim ter Voert de akker op waar de Dinah Might ruim 65 jaar daarvoor een noodlanding maakte. Stil voor zich uit kijkend zat de oorlogsveteraan op een plastic tuinstoeltje langs de akker. Even een moment voor zichzelf.

Op 4 mei ben ik twee minuten stil. En denk ik aan John Mosteller en aan al die anderen die ervoor hebben gezorgd dat wij nu al 73 jaar in vrijheid leven.

Lees hier meer over de Dinah Might.

  • gallerij afbeelding

    Nieuwsgierige polderbewoners liepen langs het huidige Dinah Mightpad om het vliegtuigwrak te bekijken. © NDC/ Egbert Voerman

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.