Column Hans Engelvaart

De vos en SBS

Door Hans Engelvaart op vrijdag 13 april 2018 17:00
  • ignore touch

    Vos. © BUN/ Egbert Voerman

mail pinterest

Wanneer het over dieren gaat merk je direct dat je te maken krijgt met een soort open zenuw, eentje die emoties hoog kan doen oplopen. Zo is dat ook bij de discussie rond de Oostvaardersplassen.

Het is gewoon erg lastig in een druk bevolkt gebied als Nederland over natuur te spreken omdat in ons druk bevolkte landje nu eenmaal alles is gecultiveerd. Vooral wanneer er geen natuurlijk evenwicht meer is en mensen de natuur een handje helpen om de boel in de hand te houden, of dat nu bij de Oostvaarderslassen is of op de Veluwe. 

Ook al maak je het gebied bijvoorbeeld groter, de populatie neemt daardoor toe en het probleem blijft. Wat is wijsheid? Zeg het maar. Ik waag me er niet aan.

Als oud-voorzitter van het dierenparkje in Dronten weet ik dat wat je ook doet, er altijd discussie zal zijn. Zo was er eens iemand die de konijnen los liet uit hun hok omdat hij vond dat de hokken te klein waren. Jaren geleden werden keer op keer dieren dood gebeten door een vos die zich niet liet tegenhouden door het hoge hek.

Er werd uiteindelijk een vergunning gegeven voor het afschieten van de vos. Dit zorgde voor enorme beroering, omdat velen het beeld van Rein de Vos uit de boeken voor zich zagen. 

Het programma ‘Hart van Nederland’ kwam zelfs naar Dronten om een uitzending te maken over de ‘barbaarse’ toestanden in ons dorp. Twee dames kwamen opnames maken. Het ging even anders dan ze hadden gedacht. In de schuur lagen de door de vos gedode dieren en toen de dames de opengereten lammetjes en ganzen zagen werden ze onwel en door emotie overmand.

Ineens verbleekte het beeld van Rein de Vos en in de avonduitzending waren de mensen in Dronten geen barbaren meer, maar hoeders van lieve lammetjes die toch vooral beschermd moesten worden. Zo zie je maar, het blijft lastig keuzes te maken.

REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
16 Apr 2018 22:15
H.P.M. van der Kolk
Het beeld van 'Reintje de Vos' is alle ouderen van boven de 50 op de lagere school met de paplepel opgediend. Reinaert de Vos is een middeleeuwse vertelling, waarbij de vos als nieuwkomer in de Flevolandse dreven het recht zou moeten hebben zich te vestigen, ook al zou er vrees zijn voor schade bij met name kippenboeren, een vos waagt zich vrijvel nooit aan schapen. Dus de schade zou beperkt moeten zijn als de boeren zich aan de regels zouden houden... Loslopende konijnen vragen om een hongerige vos! En Fake-news blijft Fake-news, omdat de reporters van Hart voor Nederland zoals altijd veel hart voor Fake-news hebben. Fakenews forever!
Zullen we in de Flevopost trachten dit soort landelijke SBS fake niet meer als serieus te behandelen?
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.