Stationsplein

Oostvaardersplassen

Door Kees Bakker op woensdag 11 april 2018 17:00
  • ignore touch

    Een vermagerd Heckrund in de Oostvaardersplassen. © Erna Ribbels

mail pinterest

Lelystad - Wat is er over van de trots die Lelystad ooit voelde voor de Oostvaardersplassen? Na de film 'De Nieuwe Wildernis' leek het alsof heel Nederland het natuurgebied met eigen ogen wilde zien, maar na de afgelopen winter zal een groot deel van die interesse afgenomen zijn.

Ik heb eerder wel eens in deze column geschreven dat mijn mening over het gebied veranderd is in de loop der jaren. Nou ja, met name over de grote grazers. Tien jaar geleden was ik er stellig van overtuigd dat je de natuur daar zijn gang moest laten gaan. In de natuur gaan dieren dood, de sterkste zullen overleven, zo gaat dat.

Inmiddels voel ik ook mee met de mensen die zeggen dat de dieren er geen eerlijke kans hebben, omdat het gebied met een hek is afgeschermd. En heb ik er, als toeschouwer, moeite mee dat de Oostvaardersplassen vandaag de dag meer een kaalgevreten vlakte lijken dan een natuurgebied. Maar die actievoe(r)ders, en de hardnekkigheid waarmee zij zogenaamd voor de grote grazers opkomen, helpt niet. Elke mening van welke deskundige dan ook dat bijvoeren geen oplossing is of de toestand voor de dieren niet verbetert, wordt met grote stelligheid als ‘onzin’ gekwalificeerd. En de actievoerders kondigen aan net zo lang door te gaan tot ze hun zin krijgen. Desnoods gaan ze zelf dieren uit het gebied weghalen. De sfeer bij demonstraties wordt steeds grimmiger en er wordt ook gedreigd de A6 te blokkeren.

De actievoerders verspelen daarmee in ieder geval in de publieke opinie al hun krediet. En dat de overheid voor hen zwicht, is ook kwalijk. Want je kunt je afvragen of een meerderheid van de Nederlanders achter die actie staat of niet. Een gesprek is met een deel van de actievoerders in ieder geval niet meer mogelijk. Want als je door wil gaan tot je je zin krijgt, waar moet je dan nog over praten?

Lees meer over dit onderwerp in het dossier 'Grote grazers'

REACTIES (5) Plaats een reactiereacties
profielfoto
12 Apr 2018 06:27
Louise Reynhout
Goedemorgen Kees,
Hartelijk dank dat je aandacht heb besteed aan dit onderwerp.
Niet alleen de trots van Lelystad is geschonden, is nog heel voorzichtig gezegd.
Het is een schande voor heel Nederland dat we dit doen met dieren in een beschaaft land.
De Nieuwe Wildernis is geworden tot De Nieuwe Dieren Hel.
Louise.

profielfoto
12 Apr 2018 13:46
Agnes Peeters
Beste Kees Bakker,
Het gaat de actievoe(r)ders niet zozeer/alleen om het (bij) voeren. Het gaat in eerste instantie om aandacht te vragen wat betreft de toestand van het gebied zelf.U heeft dat in de loop der jaren zelf kunnen zien. Dat er vermeld werd om dieren met minstens 150 trailers uit het gebied te halen, was niet waar. Ja, het stond op internet, maar het was nep nieuws, om de kranten en de journaals te halen , op een verkeerde manier en was dom,heel dom(naar mijn idee). U kunt makkelijk met de beheerders van diverse Faceboeken praten,graag zelfs. Uw stukje in deze krant is goud waard in deze. Het steunt de meeste "actievoe(r)ders" enorm. Ik verwijs u naar Youtube: Vera talks-Frans Vera 2017.Kijk , luister en huiver. Vriendelijke groet, A. Peeters.
profielfoto
12 Apr 2018 15:31
Miranda van Empel
Beste Kees.

Als een van de "actievoerders" sta ik helemaal achter de vredige demonstratie. We gaan door tot we onze zin krijgen (zoals in het bovenstukje staat geschreven. Niet zo zeer dat we kleine kinderen zijn die zo graag een snoepje willen. Maar tegen al het dierenleed wat er afspeelt !

Als andere gaan staken voor een betere werkomgeving , minder werkdruk, beter salaris dan is het begrijpelijk en blijkbaar normaal.

Maar opkomen voor dieren ? dan ben je een actievoerder, dierenactivist en weet ik wat ik allemaal nog voorbij heb zien komen.

Maar weet je deze dieren kunnen niet wachten tot ze daar in Den Haag of Flevoland een beslissing hebben genomen !! En wij gaan niet afwachten tot ze allemaal verhongerd zijn of dat ze geschoten zijn .Dit leed is niet van alleen deze winter. Dit verdienen ze niet !!! Als ik huisdieren neem hoor ik hier voor te zorgen. Als ik vee heb dien ik er voor te zorgen ! Net zoals ik voor me kinderen hoor te zorgen . Misschien voor een ander geen vergelijking maar alles waar ik de verantwoording voor neem in mijn gezin hoor ik voor te zorgen, ook als het even moeilijk word. Ik ga dit ook niet afschuiven op me buurvrouw. Zo ben ik opgevoed !!! Misschien kunnen ze daar nog wat van leren daar in de politiek !! Veel geld opstrijken , subsidies en allemaal een goede vergoeding om een goede beslissing te nemen voor Nederland voor de burgers,natuur en de dieren. Nou ik heb er geen vertrouwen meer in ! En schaam me dat dit kan in een land zoals Nederland.

En ik ben erg trots dat er nog veel mensen zijn in Nederland en in de hele wereld met hun hart op de goede plaats !

Met vriendelijke groet,

Miranda
profielfoto
14 Apr 2018 15:15
H.P.M. van der Kolk
'doorgaan tot je je zin krijgt' is als een zeurend kind: niet doen, laten krijsen.
Voor het overige: de wildernis is niet een boerderij, maar wat de natuur doet. Op een boerderij doet de boer/in wat hem of haar goed lijkt, en dat is helaas vaak tegen de natuur in. Dieren houden en vervolgens 'humaan' laten slachten is waanzin. Geen vlees meer eten, want niet nodig , is een stuk beter. De boeren in Nederland roepen maar wat, omdat hun grootschalige, inhumane wijze van dieren houden inmiddels begint op te vallen. En wat de subsidies betreft: de agrarische sector is grootverbruiker van subsidies. Misschien dat met deze wetenschap de agrariërs nog wat kunnen bijleren, u zeker!
profielfoto
13 Apr 2018 15:34
H.P.M. van der Kolk
De Oostvaardersplassen, ooit opgezet na het besluit een groot industrieterrein te laten vervallen, was aanvankelijk een prachtige biotoop: een paradijs voor watervogels en klein wild. Het besluit om er 'grote grazers' te laten lopen hing samen met het idee om een 'groene corridor'naar de Veluwe en Duitsland te creëren. Dat is niet gelukt, zo zien we nu. De populatie Heckrunderen, Konikpaarden en herten is inmiddels zo groot, en het gebied is inmiddels zo beperkt qua voedsel, dat het enige 'beheermiddel' het afschieten van zwakke dieren is, want de populatie is veel te groot en het voedselaanbod te minimaal, evenals de habitat, die meer lijkt op een kaalgevreten savanne dan op een 'oerbos' wat het had moeten worden. Dan zijn er twee opties: 1 volharden in het principe dat 'de natuur haar gang moet gaan', wat niet eerlijk is, want simpel gezegd zit er een groot hek om dit reservaat, 2. concluderen dat het experiment mislukt is, omdat de natuur nu eenmaal anders reageert dan de mens kan bevatten.
Dat betekent wat mij betreft: experiment beeindigd, grote grazers naar Tsjechië of de Karpaten, of Polen (heeft nog een klein stukje oerbos, helaas ook bedreigd) en de Oostvaardersplassen op natuurlijke wijze laten herstellen en uiteindelijk als vogelparadijs de status van nationaal beschermd natuurgebied geven, met beperkte toegang voor bezoekers.
Met alle respect voor Staatsbosbeheer, het project mag als mislukt beschouwd worden.
Maar misschien is dit de ideale biotoop voor otters, dassen, zwijnen en andere kleinere inheemse zoogdieren...
Tot slot: de meeste 'dierenvrienden' zijn behoorlijk hypocriet, want wat er bijv. op de Veluwe gebeurt, met name in de Kroondomeinen is verre van diervriendelijk.... En de bioindustrie is dat nog minder (dit voor de vleesetende actievoerders hierboven!).
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.