Stationsplein

'Gratis parkeren'

Door Kees Bakker op woensdag 14 maart 2018 17:00
  • ignore touch

    © Fotostudio Wierd

mail pinterest

Lelystad - 'Gratis parkeren in het Stadshart' is één van de grote verkiezingsitems voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Lelystad. Sommige partijen beloven dit te gaan regelen, anderen willen er pilots mee houden en weer anderen willen het laten zoals het is.

Nu bestaat ‘gratis parkeren’ natuurlijk niet. Uiteindelijk moet de gemeente aflossen op de parkeergarages, uiteindelijk is er altijd parkeerbeheer nodig (minder als het gratis is, maar enige controle moet er zijn), uiteindelijk moeten de parkeergarages ook onderhouden worden. Afschaffen van betaald parkeren heeft tot gevolg dat uiteindelijk alle Lelystedelingen die kosten betalen, ook de mensen die op de fiets naar het Stadshart gaan.

Nu was ik in het verleden geen tegenstander van het betaald parkeren. Een sterk Stadshart wint het op aantrekkelijkheid. Betaald parkeren maakt dan niet uit. Op zaterdag kun je in Zwolle over de hoofden lopen. Als het parkeren daar gratis zou zijn, zou de binnenstad waarschijnlijk compleet onbereikbaar worden.

Maar het Stadshart van Lelystad is geen binnenstad van Zwolle. En gratis parkeren zou hier wel degelijk denk ik wel degelijk zorgen voor meer bezoekers aan het Stadshart. Maar als het helemaal gratis wordt, heb ik een andere angst: Lelystad is een forenzenstad. Als parkeren gratis wordt, zul je zien dat de parkeergarages door de weeks volstaan met mensen die met de trein naar het werk gaan. Is het Stadshart alsnog onbereikbaar, omdat je er haast geen parkeerplek kunt vinden.

Kortom: de eerste twee of drie uur gratis, daar zou ik wel voorstander van zijn. Maar helemaal? Liever niet.

Lees ook: Petitie Gratis Parkeren Lelystad bereikt mijlpaal van 5.000 ondertekeningen

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.