Column Hans Engelvaart

Er is meer dan voetbal

Door Hans Engelvaart op donderdag 8 maart 2018 14:41
  • ignore touch

    Kjeld Nuis, de winnaar van de gouden medaille op de 1500 meter. © Screenshot NOS

mail pinterest

Wie het praatprogramma ‘Voetbal Inside’ volgt kent de vooringenomenheid van de heren aan tafel. Ze noemen het zelf satire. Je houdt er van of je moet er niets van hebben.

'Een verzameling B-sporten'

Het commentaar van de heren op de afgelopen Olympische Winterspelen gaf aardig weer hoe ze in elkaar steken. Ze vonden de Spelen een verzameling B-sporten waar niemand buiten Nederland zich druk om maakt. Biathlon vonden ze een rare sport. En schaatsen, zo vertelden de heren, is buiten Nederland totaal onbelangrijk.

Het zal je maar gebeuren. Je traint vier jaar lang keihard om vervolgens te horen dat het kleuterwerk is. Draai het eens om? Wie zit er zielig bijna elke voetbalwedstrijd onderuit gezakt op de bank? Wie raakt bij één pass van Messi in een soort orgasme en vergeet dat de rest van de wedstrijd niet om aan te zien was?

Verwende voetballers

Het zijn vaak verwende voetballers die het nieuws bepalen. Wanneer ze maar even kritiek krijgen, reageren ze meteen boos en verontwaardigd. De heren van Voetbal Inside kunnen een voorbeeld nemen aan de instelling van al die sporters die op de Olympische Spelen actief waren. En dat schaatsen een sport is die wordt gedomineerd door Nederland werd deze spelen gelogenstraft. Natuurlijk was er oranje schaatssucces, maar ook andere landen deden van zich spreken. Kijk alleen maar naar de ploegenachtervolging.

Op waarde schatten

En denkt u nu heus dat de Noren zie druk maakten over het feit dat ze het langlaufen domineerden? Of dat de Duitsers zich afvroegen of dat wel goed was, die overmacht bij het rodelen of bobsleeën? Welnee, in die landen weten ze de sport op waarde te schatten.

De Olympische Spelen hebben ons laten zien dat het sportleven uit meer dan alleen voetbal bestaat, hoe mondiaal deze sport ook is. Gelukkig kunnen echte sportliefhebbers ook van andere sporten genieten en kijken ze verder dan de onderuitgezakte heren van Voetbal Inside.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.