Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Stationsplein

Mooie discussie met wijze afloop

Door Kees Bakker op woensdag 7 februari 2018 17:00
  • ignore touch

    Dodenherdenking in het Stadspark in Lelystad. © Fotostudio Wierd

mail pinterest

Lelystad - Het was een mooie en waardige discussie in de gemeenteraad over de eventuele verplaatsing van het herdenkingsmonument in het Stadspark, afgelopen dinsdagavond.

Er werd geen politiek bedreven, en dat is toch knap met de verkiezingen in aantocht, maar er werd gediscussieerd op basis van inhoud, waarbij er respect was voor de emoties die dit oplevert bij mensen.

En met het besluit dat uiteindelijk is genomen kan volgens mij iedereen vrede hebben. Wijs en verstandig.

In de discussie die eerder werd gevoerd rond het onderwerp, is er nog wel één argument dat mij in hoge mate dwars zat. Een enquête onder leden van het LelystadPanel heeft uitgewezen dat een meerderheid van de Lelystedelingen voor verplaatsing van het monument is. Tegenstanders denken echter dat daar veel mensen bij zitten die nooit naar de Dodenherdenking in Lelystad gaan, en die hebben daarom volgens hen geen recht van spreken.

Maar herdenken doe je niet alleen op 4 mei. Ik ga jaarlijks naar de Dodenherdenking op de Dam, en heb daar zeer persoonlijke motieven voor. Toen mijn oma nog leefde, belden we jaarlijks na de herdenking met elkaar. We namen die door. Uit eerbetoon aan haar ga ik naar de Dam. Maar als ik op 15 augustus de Japanse capitulatie wil herdenken, omdat mijn oma en moeder in een Jappenkamp hebben gezeten en mijn opa daar is gestorven, mag dat toch ook in Lelystad? Of als ik dat op een ander moment wil? Mag ik dan niet wat vinden van een eventuele verplaatsing van het monument, omdat ik op 4 mei elders twee minuten stil ben? Om de woorden van een inspreker tijdens de discussie te citeren, die hij uitte in een ander verband: wie dat denkt, heeft het niet begrepen.

Lees ook: Herdenkingsmonument blijft voorlopig in het Stadspark

REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
7 Feb 2018 20:21
H.P.M. van der Kolk
Beste Kees, ik ben 63 en heb mijn eigen redenen om de mensen die gestorven zijn in oorlogen die wij allemaal niet wilden, te gedenken. Iedereen mag alles vinden van het verplaatsen van een herdenkingsmonument, maar: dat monument in Lelystad staat er, veel mensen kennen de plek en staan er op momenten dat het hun uitkomt, op hun herdenkingsdagen, stil bij... Het verplaatsen van die plek rukt oude wonden open, of maakt oud zeer weer open. Laat dat kleine monument nu gewoon staan, als de gemeente een grote herdenkingsplaats wil openen, moet ze dat vooral elders doen tegen de kosten die daar voor staan. Ik ga ook vaak naar Amsterdam op 4 mei, omdat daar een paar dagen eerder ook drie directe verwanten zijn omgekomen, maar ik sta ook vaak stil bij dat mooie, kleine monument naast het stadspark... Laat dat gewoon staan!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.