Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Column Hans Engelvaart

Kabelbaan of toren?

Door Hans Engelvaart op donderdag 8 februari 2018 11:00
  • ignore touch

    Een kabelbaan over het Veluwemeer (foto) zou het toerisme in het gebied een impuls kunnen geven. © Fotostudio Wierd

mail pinterest

Journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld had het al eens over een hoge berg in ons vlakke polderlandschap. Het zou een toeristische trekker van jewelste worden.

Ik moest aan dit verhaal denken toen ik hoorde van het initiatief om een uitkijktoren te bouwen en een kabelbaan naar Nunspeet aan te leggen.

Het originele idee van de kabelbaan is van een ondernemersechtpaar uit Lelystad, dat aanvankelijk een verbinding wilde tussen Bataviastad en het centrum van Lelystad. De Dronter gemeenteraad heeft er serieus naar gekeken en wil een onderzoek, in samenwerking met de provincie en ondernemers.

Wat moet je daar nu van denken? Je kunt er twee kanten mee op. Wat een onzin! Of: wie niet waagt wie niet wint.

Oplossing fileprobleem

Stel dat het wel lukt. We kunnen dan misschien meteen het grote fileprobleem oplossen bij ons evenemententerrein in Biddinghuizen. Je parkeert je auto op het oude land in plaats van dat je via de flessenhalzen die onze bruggen zijn moet. Je stapt in de gondel en je staat zo bij Walibi of Lowlands.

We weten uit ervaring echter dat zulke projecten vaak duurder uitvallen. De thans beraamde kosten zijn tien tot vijftien miljoen euro. Die kunnen wel eens overschreden worden. Daarbij kan de exploitatie na een tijdje wel eens onrendabel blijken.

Een eenvoudiger lijkend project dat een veerdienst tussen Almere en Amsterdam behelsde kapseisde. De les: mooi als het zou kunnen, maar niet ten koste van alles. Beter is het om het bedrijfsleven het project te laten dragen. Het zijn immers vooral de toeristische bedrijven die er baat bij hebben.

Honderd jaar Zuiderzeewet

Wat de toren betreft is het goed aan te sluiten bij de reeds toegezegde realisatie van het achtste landschapskunstwerk van de provincie in het kader van honderd jaar Zuiderzeewet. Het is dan wel zaak die toren zo te plaatsen dat hij vlak bij een andere toeristische trekpleister komt. Anders wordt het volgens mij een vlag op een modderschuit.

Lees ook:

Stationsplein: fantastisch idee

Provincie wil meedenken over kabelbaan over Veluwemeer

Gondels over het Veluwemeer lijkt steeds meer werkelijkheid te worden

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.