Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Column Hans Engelvaart

'HLS-huwelijken'

Door Hans Engelvaart op vrijdag 17 februari 2017 08:00
  • ignore touch

    Luchtfoto van de omgeving van de Hogere Landbouwschool in Dronten. © Geschiedschrijving Dronten

mail pinterest

Onlangs overleed Jan Rozendal. Hij was vooral bekend van de 4 mei herdenking. Wat velen onder u waarschijnlijk niet weten is dat Rozendal in zijn beginjaren bij de gemeente Dronten ook trouwambtenaar was. Hij heeft ook mijn huwelijk bezegeld.

Het was voor hem het zoveelste ‘HLS-huwelijk’. Wat was namelijk het geval? In die tijd zaten bijna alle studenten van de toenmalige Christelijke Hogere Landbouw School -nu Aeres Hogeschool -op het internaat.

Verbindingen verre van optimaal

De verbindingen met de rest van Nederland waren eind jaren zestig en begin jaren zeventig nog verre van optimaal. Velen van ons konden zich (nog) geen auto permitteren. Als dat wel zo was, was de ‘lelijke eend’ koploper op de parkeerplaats bij de school.

Doordat veel studenten van ver kwamen (Groningen, Zeeland, de Achterhoek) omdat ze een school op christelijke grondslag wilden, was het ondoenlijk om heen en weer te reizen. De studenten uit Noordoostpolder zaten vaak niet op het internaat.

Oogje in het zeil houden

Het internaat kende per paviljoen twee woonlagen. De ouderejaars studenten hadden een kamer alleen en de eerstejaars kwamen met zijn drieën op een kamer. De dames woonden in het zogenaamde verzorgingstehuis, dat boven de beheerder was gevestigd. Die kon zodoende een oogje in het zeil houden. In die tijd waren het ook veelal jongens die het internaat bevolkten. In de weekenden werden feesten gehouden waarvan het bloesemfeest in het Wisentbos nog een overblijfsel is.

Danspartner zoeken

Bijna allemaal jongens dus. U begrijpt het al, we gingen Dronten in om daar een danspartner te zoeken. Dat vonden de Dronter jongens in die tijd niet zo leuk.

Van zo’n feest kwam dus ook weleens een huwelijk, wat in de volksmond een ‘HLS-huwelijk’ heette. Veel studenten uit die tijd wonen nog in Dronten en zullen dit verhaal wel herkennen.

Vierslag

Later werd de populatie veel meer gemêleerd en trouwden ook studenten onderling. De Drieslag stond voor wonen, werken (op de schoolboerderij) en leren, maar voor sommigen was het een vierslag, vanwege een relatie.

Lees ook: Hart Jan Rozendal lag bij Airgunners

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.