Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
@CoWithTheFlow

Polderpioniers

Door Corinne Groenenberg op dinsdag 10 januari 2017 08:28
  • ignore touch

    Polderpioniers waren speciale gast tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Lelystad. © Fotostudio Wierd

mail pinterest

Pioniersverhalen. Ik ben er gek op! Mannen en vrouwen die alles achter zich lieten om in de 'Flevopolder' te gaan wonen, letterlijk met hun enkels in de klei stonden en samen met hun buren een nieuwe stad opbouwden.

Een paar jaar geleden interviewde ik Giel en Hinke van Andel, in hun tuin op de Groene Velden. Giel werkte vanuit kamp Nagele en strooide (met de hand) superfosfaat over de percelen.

‘Omdat ik kon tractorrijden, mocht ik al gauw een rupstractor besturen. De volgende stap was een combine. In 1959 heb ik gedurende de hele zomer geploegd. Ik vond het heerlijk. Ook de eenzame klussen in de winter vond ik leuk om te doen. Ik hield wel van de rust', vertelde Giel.

Ze waren de eerste bewoners van Dronten en in juni 1971 kregen ze een perceel van 51 hectare groot toegewezen. 'De grond was prachtig; op de oude kleilaag zat namelijk een IJsselmeerafzetting. Ondanks dat de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders het beter vond dat het gezin in het dorp bleef wonen (vanwege de sociale contacten) lieten Giel en Hinke er een huis bouwen.

Dankzij de bijzondere verhalen van de eerste bewoners van Lelystad ben ik een nog trotsere inwoner van de stad. Wat een feest dat de polderpioniers dit jubileumjaar in de schijnwerpers staan... en wat een geluk dat wij naar hun verhalen mogen luisteren!

Lees meer in het dossier 50 Jaar Lelystad.

  • gallerij afbeelding

    Op de gevel van het Stadhuis werd zaterdag een doek onthuld dat dit jaar symbool staat voor het jubileum: een foto van Lelystedelingen die 50 jaar geleden in toen nog 'Openbaar lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders' zijn geboren, en hun kinderen. © Fotostudio Wierd

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.