Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Wijnne's Waarheid

"De Laatste Zaterdag" is buitengewoon goed geschreven

Door Gerrit Wijnne op donderdag 5 januari 2017 10:24
  • ignore touch

    Boudewijn Smid. © Sophie Eekman

mail pinterest

Ik hou van de boeken van Stephen King. Laat mij vierhonderd pagina’s griezelen en je bent me uren kwijt. ‘Lord of the Rings’ en ‘Star Wars’? Hetzelfde laken een pak. Ik kan me verliezen in fantasiewerelden.

Groter kan het contrast niet zijn met de boeken van Boudewijn Smid. De Amsterdamse schrijver met Swifterbantse roots schrijft over alledaagse dingen. Zijn debuutroman ‘Op De Helling’ gaat over vijf vrienden die een weekje gaan fietsen in de Franse Alpen, ‘Een Goede Zoon’ gaat over een moeder en haar zoon en  ‘De Laatste Zaterdag’, zijn meest recente boek, gaat over een man die na 25 jaar zijn laatste wedstrijd speelt met zijn voetbalelftal. Gewoner kun je het niet krijgen.

In één adem uitgelezen

Geen bovennatuurlijke krachten, geen tovenaars en trollen, geen intergalactische oorlogen, en toch heb ik deze drie boeken in één adem uitgelezen.  Het verhaal dat Smid in ieder boek vertelt zit niet alleen goed in elkaar, je vraagt je voortdurend af hoe het moet aflopen. Je blijft daardoor maar lezen.

Feest der herkenning

Voor wie man is en aan een teamsport heeft gedaan is  “De Laatste Zaterdag” een feest der herkenning. Mannen onder elkaar die seizoenen lang met elkaar optrekken, de hele en halve vriendschappen die dat oplevert, de derde helft, het is allemaal zeer herkenbaar. Ook leuk zijn de verwijzingen naar de Flevolandse polder die hier en daar opduiken.

Je wilt weten hoe het afloopt

De facetten die ik hierboven noem geven het boek mij iets extra’s, maar je hoeft niet aan een teamsport te hebben gedaan of in Flevoland te wonen om het boek te waarderen. Verre van dat zelfs, “De Laatste Zaterdag” is een buitengewoon goed geschreven verhaal waarvan je per se wilt weten hoe het afloopt. Ik kan het boek van harte aanbevelen.

Lees ook: Boudewijn Smid brengt met nieuw boek eerbetoon aan deel van zijn leven

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.